Een warm contact tussen Jong en Oud rond de Kerstdagen.

Begin december kregen we een telefoontje van één van de leerkrachten van basisschool De Burchtgaarde. Deze school ligt net achter het appartementencomplex Rhijnstede aan de Rijnauwenstraat. 

Alle groepen gingen aan de slag om kerststukjes te maken voor thuis en het idee was om per groep één extra stukje te maken en dat te bezorgen bij een oudere bewoner van Rhijnstede. 

Een mooi idee, wat we als Buurtkracht graag hebben omarmd. 

Samen met de betreffende professionele zorgverleners, de activiteiten-bewonerscommissie van Rhijnstede en één van onze vrijwilligers, Richard Beijer, die regelmatig hand en spandiensten verricht voor een oude dame, die daar woont, hebben we eerst een aantal mensen geselecteerd. 

Er is vooral gekeken naar die mensen, die weinig netwerk om zich heen hebben en/of weinig meer naar buiten kunnen. 

Ik heb de ‘uitverkorenen’ gebeld en gevraagd of ze het op prijs zouden stellen als er door de kinderen samen met een leerkracht een kerststukje tussen 13.30u en 15.15u op donderdagmiddag 19 december gebracht zou worden en hen ook gevraagd of ze op de foto zouden willen voor de Nieuwsbrief van de school. Iedereen die erover is benaderd, vond het een geweldig leuk initiatief. Uiteindelijk waren er 6 mensen, bij wie het ook uit kwam op die middag. 

Het werden voor jong en oud verrassende bezoekjes. Een oude dame van 92 verwoordde het zo: “het was zo leuk en zo’n prachtig zelfgemaakt stukje. Dat doet een oud mens als ik heel erg goed. Ik heb er van genoten.” 

In de Nieuwsbrief van de school hebben de betreffende leerlingen er een stukje over geschreven. “Ze vonden het superleuk en eentje moest er zelfs van huilen. Eentje was zelfs zo blij dat ze de kinderen wat snoepjes gaf en niet weinig maar best wel veel ! 

Het was ook leuk om het kerststukje te maken voor hun en leuk om te brengen met de andere kinderen” 

Zowel voor Buurtkracht als-ook voor de leerkrachten is dit mooie gebaar voor herhaling vatbaar! 

Anneke Welschen van Alphen


Verrassing in de kerstmaand 2019 

Op donderdag 19 december ca 14.00 uur ontving ik de 8 leerlingen en hun begeleidster van de Burchtgaarde-School in Steunpunt Rhijnstede. 

Met ons negenen pasten wij net in de lift naar de 2e etage waar mevrouw M. woonde (onlangs verhuisd naar Woonzorgcentrum De IJpelaar). 

Mevrouw M., die ik als vrijwilliger zo nu en dan help met ‘hand en spandiensten’, is een klein vrouwtje, inmiddels 92 jaar, zeer slecht ter been en onderhevig aan tal van andere lichamelijke klachten. Mentaal is zij zeer goed. 

Nadat wij aangebeld hadden heb ik de leerlingen intussen op de hoogte gebracht van de fysieke toestand van mevrouw M. zodat ze begrepen waarom het zo lang duurde voordat de deur geopend werd. 

Eén van de leerlingen overhandigde het door hen gemaakte kerststukje. Op mijn voorstel om nog even een kort kerstliedje te zingen werd maar matig gereageerd. Kennelijk waren de jongeren erg onder de indruk van de getoonde ouderdom. 

De leerlingen werden door mevrouw M. hartelijk bedankt voor de kerstcreatie. 

Hierna op naar de volgende oudere in Rhijnstede. 

Al met al een uitstekend initiatief van De Burchtgaarde en voor herhaling vatbaar. 

Richard Beijer.